Naše Škoda Favorit 136 L - zkušenosti

Zveřejněno 22. srpna 2020.

Rok 2020: druhá sezóna

Označení modelu konečně kompletní

V lednu jsem po těžkém hledání na internetu sehnal hliníkový štítek 136 L na páté dveře, který tam chyběl. Vyšel mě na 150 Kč i s poštovným a byl odlepen ze starého auta určeného na náhradní díly. Tyto původní hliníkové štítky se běžně odlepovaly a potkat dnes Favorita se všemi třemi štítky (vlevo Škoda, vpravo Favorit a 136 L) je celkem vzácnost. Nalepil jsem jej v březnu dvousložkovým lepidlem na kovy a drží velmi pěkně. Při té příležitosti se nového podlepení dočkal i nápis Škoda, který už po stranách začínal odstávat.

Označení modelu Favorit 136 L

Domácí údržba

  • Už v zimě vypadala hliníková hlava válců jako nová. Ale nebyla nová, jen vyčištěná benzínem a kartáčkem na zuby.

    Hlava válců
  • V dubnu Favorit dostal nový olej a olejový filtr. Výměna oleje na Favoritu je velice snadná práce, výpustní šroub je krásně přístupný a filtr víceméně taky. Nový olej Shell Helix HX5 15W-40 byl nejlevnější vyhovující, určený pro karburátorové motory. Filtr oleje se dá sehnat v české prvovýrobní kvalitě za 117 Kč.

  • Vyměněny byly také stírací lišty. Česká výroba, pár za 160 Kč.

  • A pak celkem kuriózní věc - páčka blinkrů. Tříletý syn ji během hraní zlomil. Ty páčky se mi vždy zdály subtilní. Výměna byla jednoduchá, jen za pomoci příručky a šroubováku. Sehnal jsem úplně novou, avšak čínské výroby, což na ní bohužel lze poznat. Za prvé nevypadá stejně jako původní československá. Trochu jiný je odstín i tvar boční části. Hlavně je to však typický čínský aušus, protože u ní skoro nikdy nefunguje samočinné vypínání blinkru za zatáčkou. Následovala tedy rozborka a výměna všech součástek, u kterých to šlo, za ty z původní páčky. Konkrétně plastové pacičky, pružný drátek a pro jistotu i vnější obal se šroubky. No a ono to pomohlo, blinkry se už za zatáčkou samočinně vypínají.

    Přepínač blinkrů Vnější plášť přepínače blinkrů Porovnání čínské páčky s původní československou
  • Během léta bylo dále zapotřebí opravit pár míst postižených korozí. Kromě lakové tužky se mi podařilo sehnat i sprej, který našel uplatnění pod baterií a na pravém zadním blatníku. Ten byl po nějakém malém ťukanci natřen minulými majiteli černou barvou, což bylo jako pěst na oko. Obroušeny a natřeny byly též rezavé brzdové bubny.

    Koroze pod baterií Opravený lak pod baterií Ťukanec na pravém zadním blatníku Nalakovaný ťukanec na pravém zadním blatníku
    Bubnové brzdy před natřením Natřené bubnové brzdy

Škube a nejede

Z loňska pokračovala honba za odstraněním škubání při jízdě na čtvrt plynu, typicky po městě. Při poslední návštěvě v autorizovaném servisu Auto Červený mi doporučili výměnu zapalovací cívky. Před její koupí jsem ji ještě prověřil multimetrem. Naměřené hodnoty opravdu ukazovaly na koupi nové. Cívka české výroby stála asi sedm stovek, výměna byla možná svépomocí doma. Jaké bylo mé překvapení, když stejné hodnoty vykazovala i ona. Tak buď neumím měřit nebo uvedené hodnoty v knize nebyly správné. Výsledek nula, škube to furt stejně.

  předepsané rozmezí hodnot změřená hodnota u nové i staré cívky
odpor primárního vinutí (mezi svorkami „+“ a „-“ nízkonapěťových kabelů) 0,5-0,7 Ω 2,1-2,2 Ω
odpor sekundárního vinutí (mezi svorkou „+“ a svorkou hlavního vysokonapěťového kabelu) 3 000-4 000 Ω 4 470 Ω

Časem se ovšem zhoršoval též výkon motoru a to až do té míry, že bylo nutné v každém kopečku drtit motor na plný plyn, aby to vůbec jelo. Najít v okruhu 100 km od mého bydliště nějakou šikovnou dílnu, která by dokázala seřídit karburátor i motor, byla celkem namáhavá činnost. Komentáře v nějaké starší diskusi doporučovaly Autosport SPID v Třemošné u Plzně. Favorit tam pobyl celý den. Seřídili karburátor a vyměnili nějaké díly (šroub bohatosti směsi, podložku, membránu, odpojovač volnoběhu, těsnění, obohacovač). To vše bez pozitivního vlivu na škubání. Doporučili ještě výměnu zapalovacích kabelů, za 600 Kč od Boshe. Odsouhlasil jsem to a nepomohlo to. Na zpáteční cestě byl znát citelně živější projev motoru, zlepšený volnoběh, ale škubání bylo ještě daleko horší. Zatímco dříve škubal jen na trojku či čtyřku v rychlostech kolem 50 km/h, teď škube měrou vrchovatou při jakékoliv rychlosti. Vedoucí servisu říkal, že sami s tím nejsou spokojeni, ale nedokázali za ten jeden den nic víc. Auto by potřebovali na tři dny se zadáním „zjistěte, proč to škube“. Na rozloučenou ještě doporučil zkusit výměnu cívky v rozdělovači.

Seřízením karburátoru se snížila spotřeba. Teď jezdím asi za 6,5 l/100 km, předtím tak o litr hůře. Motor i mnohem lépe startuje. Někdy startér točí dokonce kratší dobu než u Roomstera.

Zkontrolována byla taky geometrie podvozku s výslednou odchylkou 1 mm, což je prý v normě. Zakázka včetně materiálu vyšla na 3 369 Kč.

Ta cívka do rozdělovače stála 72 Kč. Doma jsem ji zkusil vyměnit dle knihy Jak na to. Měla to být jednoduchá činnost. Práce se mi dařila až ke kroku „vyjměte rotační motor rozdělovače“. Při něm se ukázalo, že je to obdobný případ jako s náhonem tachometru vloni. Za živýho boha to nešlo.

Asi za tři týdny se tedy pánové v Třemošné dočkali požadované zakázky „zjistěte, proč to škube“. Favorita měli půjčeného na tři dny a co myslíte? První den nic, druhý den se už u mě projevovala nervozita a třetí den jsem zavolal já.

Servisní technik

Favorit je hotovej, můžete přijet. Mechanik vám k tomu pak něco řekne.

Hurá, co to stálo?

Servisní technik

Materiál tam nebyl žádnej, práce 1 400 Kč.

Automechanik

Nejdřív jsme vyměnili tu cívku rozdělovače, bez efektu. Tlaky ve válcích byly též v pořádku. Osciloskopem jsme zjistili, že v jednom z nízkonapěťových konektorů zapalovací cívky se ztrácí náboj. Vyměnil se a už to jezdí normálně.

Autoservis v Třemošné mohu doporučit. Neohrnuli nos nad tím, že jim vezu Favorita, na kterého díly buď už nejsou nebo jsou levné a tudíž na nich nevydělají. Pro díly do karburátoru jel přejímací technik osobně na dvě různá místa v Plzni během té první jednodenní návštěvy, kdy jsem tam na auto čekal. Když pak museli namontovat mnou dodanou cívku, nedali mi ničím najevo, že by jim snad nebylo vhod, že jsem si jí opatřil sám. Dostali ode mě celkem zapeklitý úkol, při kterém museli hledat, zkoušet a přemýšlet. Odvedli dobrou práci za nečekaně slušné peníze.

Součástí těch čtrnácti stovek za druhou návštěvu bylo také seřízení sklonu světel a narovnání volantu, jež byl trochu nakřivo při jízdě rovně.

Článek je součástí seriálu Zkušenosti se Škodou Favorit

  1. Zápisky z roku 2019 24. 11. 2019
  2. Právě čtete: Zápisky z roku 2020 22. 8. 2020
  3. Zápisky z roku 2021 23. 8. 2021
  4. Zápisky z roku 2022 12. 1. 2023
  5. Zápisky z roku 2023 6. 10. 2023