Volkswagen Touran – novinky pro modelové roky 2023 a 2024

Napsáno 20. listopadu 2022. Naposledy aktualizováno 11. dubna 2024.

Úvod

Aktuální druhá generace Volkswagenu Touran, který spadá mezi MPV nižší střední třídy, ale který již v podstatě nemá žádné přímé konkurenty, je v prodeji od roku 2015. Podle obvyklých pravidel by tak právě nyní měl dostat nástupce. Generační střídání bývá nejobvyklejší právě po sedmi letech. Nic takového ovšem Touran nečeká a tak by podle zažitých automobilových pravidel měl být na řadě alespoň vzhledový facelift. Ten tradičně mění design plastových dílů karoserie, tedy předního nárazníku, masky chladiče, někdy i nárazníku vzadu. Když se výrobce rozhodne do modelu investovat více peněz, přijde na řadu třeba i nové tvarování kapoty, světel či víka zavazadlového prostoru.

Volkswagen Touran s exteriérovým paketem R-Line
Kdepak, tohle není facelift, ale příplatkový balíček R-Line. Za pouhých 21 400 Kč může Touran dělat takovouhle parádu.

První generace Touranu byla na trhu v letech 2003–2014, což je na jednu generaci vozu nadprůměrně dlouhá doba. Aktuálním trendům ji výrobce přizpůsobil dvěma vzhledovými modernizacemi. Zatímco původní provedení bylo nemastné neslané, první facelift z listopadu 2006 se nesl ve znamená oblin a velké chromované masky, které tehdy byly pro volkswageny charakteristické. Druhý facelift proběhl v roce 2010 a naopak přesedlal na ostřejší hrany, které začaly jít do módy a které se uplatňovaly na nových modelech. Výrazně se změnila také záď, protože byly zavedeny horizontálně orientované dvoudílné svítilny.

Různé podoby první generace Volkswagenu Touran. Facelifty vůz udržely na trhu 12 let.

Druhá generace Touranu však za celých sedm let na trhu výrobci nestála za jakékoliv vzhledové úpravy, pomineme-li změnu firemního emblému a fontu označení modelu na zádi. Chtělo by se říci, že u konzervativně založeného modelu se slušnými prodejními výsledky výrobce nechce riskovat a raději jej ponechává stále stejný. Pravdou je, že od roku 2015 design nijak nezestárl. Jednoduché linie okořeněné ostrými hranami a prolisy opravdu vypadají moderně i nyní a pravděpodobně budou vypadat dobře i za dalších deset nebo dvacet let. U Volkswagenů tomu tak bývá, stačí potkat zachovalý Passat B5 po faceliftu a to auto pořád vypadá pokrokově.

Volkswagen Passat B5.5
Věřili byste, že model jako takový spatřil světlo světa v roce 1996? A tenhle facelift je jen o čtyři roky novější. Přesně takhle bude (ne)stárnout Touran.

Pokud Volkswagen k faceliftu nepřistoupil opravdu jen z toho důvodu, aby nenaštval konzervativně smýšlející klientelu, pak zůstává záhadou, proč mu v roce 2022 nadělil interiérové inovace. On totiž i interiér byl naprostým rájem pro konzervativního řidiče. Palubní deska sestavená z měkčených plastů má překvapivě atraktivní vzhled, zároveň však dokonalou ergonomii a nenajdete u ní pitomosti typu vystrčeného displeje infotainmentu nebo dotykové ovládání. Tak tomu tedy bylo.

Volkswagen Touran - světlý interiér
Tohle už snad ani nelze vylepšit.

Přehled novinek

Pojďme na novinky modelového roku 2023.

Konec ručičkových budíků

Kaplička přístrojů byla dosud ve všech výbavových stupních tvořena dvěma tubusy klasických ciferníků, mezi něž byl vsazen displej. Pro všechny verze se za příplatek nabízel Digital Cockpit Pro s 10,25" obrazovkou. Novinkou od března 2022 je menší verze digitálního přístrojového štítu o velikosti 8 " nahrazující ve všech výbavových stupních klasické analogové ukazatale. Velká škoda, že výrobce rozhodl za zákazníka a klasické budíky mu sebral. Nevím jak kdo, ale já bych se při nočních jízdách do velkého displeje zářícího modrým světlem dívat nechtěl.

Kaplička přístrojů s analogovými budíky
Normální ciferníky patří minulosti.
Volkswagen Digital Cockpit 8 palců
Nahradil je 8" Digital Cockpit.
Volkswagen Digital Cockpit Pro 10,25 palců
V nabídce figuruje ještě větší Digital Cockpit Pro.

Konec otočných ovladačů ventilace

Tahle změna bude asi vadit ještě více. Trojice otočných ovladačů pro regulaci klimatizace by žádnou náhradu rozhodně nepotřebovala. Neznám nikoho, komu by vadilo přirozené a jednoduché ovládání s aretovanými polohami, které neklade žádné nároky na řidičovu pozornost. Bůhvíproč jej Volkswagen nahrazuje nesmyslným dotykovým panelem bez jediného fyzického tlačítka. Již před delší dobou se jej dočkal třeba Tiguan i Polo, nyní přišla řada na Touran. Nerozumím tomu, zvláště když už Volkswagen ohlásil odklon od přehnaného dotykového ovládání a postupně zruší volant s dotykovými ploškami.

Panel klimatizace s otočnými ovladači
Komu tohle vadilo?
Panel klimatizace s dotykovými plochami
A ještě ke všemu je to lesklé, takže pořád upatlané.

Nový volant

V roce 2022 se upgradu dočkal rovněž volant. Původní debutoval v Golfu 7 v roce 2012, nový je taktéž výhradně tříramenný a naštěstí jde o variantu s mechanickými tlačítky. Uživatelsky tedy řidič nebude o nic ochuzen, ba naopak. Věnec volantu je kapacitní, což znamená, že lépe rozpozná položené ruce a vůz vás tedy nebude tak často vyzývat k držení volantu.

Starý volant ve Volkswagenu Touran
Na původní volant se dokonce nějakou dobu montoval nový emblém VW.
Nový volant ve Volkswagenu Touran
Změna na nový s sebou naštěstí nenese žádná negativa.

Odstranění CD přehrávače a slotů na SD karty

V dekorační liště před spolujezdcem míval Touran dvířka ukrývající přehrávač kompaktních disků a sloty na dvě SD karty a SIM kartu. Už je tam nemá. Tato změna proběhla ještě o rok dříve, tedy na jaře 2021, to znamená pro modelový rok 2022. Smutné mi to přijde ze dvou důvodů. Jednak už neexistuje možnost v autě přehrávat cédéčka, druhou mrzutostí je nevyužitý prostor za dekorační lištou. Jestliže tam doteď bylo místo na CD přehrávač, výrobce mohl dvířka zachovat a nabídnout místo něj aspoň malou odkládací schránku. Bohužel.

VW Touran s CD přehrávačem
Takhle precizně byla do palubní desky zapracována multimédia.
VW Touran bez CD přehrávače
Nově už je lišta bez dvířek. A za nimi pravděpodobně nevyužitá dutina.

Nový motor 1.5 TSI EVO2

Ale aby to nebylo všechno tak chmurné, pokračujme aspoň trochu pozitivně. V červenci 2022 představil Volkswagen modernizovaný motor 1.5 TSI nově nesoucí označení EVO2. V tiskové zprávě bylo uvedeno, že jako první se nastěhuje do modelu T-Roc a do konce roku 2022 i do dalších modelů. Touran se již dočkal a jedna pětku TSI EVO2 kombinuje s šestistupňovým manuálem. Kdo chce dvouspojku DSG, dostane zatím starší evoluci EVO1. Co vše bylo na motoru zdokonalené, pěkně popisuje tento článek. Pokud se časem z internetu ztratí, doplním jej i sem. Nepotěší snad jen to, že přišel o velkoplošný kryt, takže havěť si zase bude moci kousnout do drahých kabelů.

VW 1.5 TSI EVO
1.5 TSI EVO
VW 1.5 TSI EVO2
1.5 TSI EVO2. Vylepšený, ale bez krytu. Na renderu chybí dokonce i olejová měrka, ve skutečnosti zůstala zachována.

Návrat metalízy Carribic

Po čase se do nabídky metalických laků vrátil atraktivní a soudě dle množství vozů jezdících po silnicích oblíbený světle modrý lak Carribic. Jeden čas v paletě chyběl. Nevím přesně jak dlouho, ale bylo to zrovna v době, kdy jsem si zkoušel různé konfigurace, tedy někdy na přelomu let 2021 a 2022.

Aktualizace březen 2023:

Tenhle pěkný odstín z konfigurátoru zase zmizel. Škoda.

Volkswagen Touran modrá Carribic

Závěr

Bývá tomu bohužel tak, že péče, kterou výrobci svým vozům v průběhu života nadělují, je dvojsečná. Změny totiž provádí jak ve prospěch zákazníka, tak i ve prospěch svůj. Nový volant a modernizovaný benzínový motor s vylepšeným systémem vypínání válců patří k neutrálním až lehce pozitivním inovacím. Přechod na čistě digitální budíky osobně hodnotím negativně, většina zákazníků jej však nejspíš také ocení. Jestli někdo kromě finančního oddělení automobilky bude kvitovat nahrazení otočných ovladačů klimatizace dotykovými plochami, je už otázka. Zrušení CD přehrávače je jednoznačně negativum. Tourana jsem si chtěl v lednu 2022 objednat. Při ročních čekacích lhůtách to znamená, že všechny zmíněné inovace bych v něm už měl a tak ačkoliv je mi to auto stále velmi sympatické, tohle by mě u něj jednoznačně štvalo a litoval bych, proč jsem si jej nekoupil o rok dřív.

Kdy skončí výroba VW Touran?

Jak dlouhý život má Touran ještě před sebou? Oficiálně nebylo řečeno nic moc, internetem však proběhla zpráva, že jeho nástupcem by měl být ID. Buzz. Podle náznaků od jednoho z prodejců Touran skončí asi v roce 2024. Odpovídala by tomu i existence výbavy Maraton Edition. Nejsem si zcela jist, ale mám pocit, že akční model tohoto názvu tuzemské zastoupení VW zpravidla uvádí, když se život daného modelu chýlí ke konci.

Jak je na tom Touran v roce 2024?

1. Akční model People

V lednu 2024 skončil v ČR akční model Maraton Edition a místo něj dorazil jiný s názvem People. Vychází z nižšího stupně Comfortline a přidává k němu výbavu v celkové ceníkové hodnotě 142 800 Kč:

  • 17" kola z lehké slitiny Salvador pocházející z výbavy R-Line + bezpečnostní šrouby
    Sedmnáctipalcová kola Salvador z lehké slitiny
  • Zadní parkovací kameru
  • Zimní paket

    Obsahuje vyhřívání předních sedadel, vyhřívané trysky ostřikovačů předního skla, kontrolku stavu nádržky ostřikovačů a ostřikovače světlometů.

  • Easy Open s funkcí Safelock

    Jde o dálkově ovladatelné elektrické otevírání a zavírání pátých dveří, otevírání zavazadlového prostoru pohybem nohy pod zadním nárazníkem a bezklíčové odemykání Keyless včetně bezklíčového startování.

  • Alarm
  • Dynamické LED světlomety

    To jsou ty vrcholné, které Touran nabízí. Základem v Comfortline jsou halogeny. LED se nabízí buď v nižším statickém nebo lepším dynamickém provedení.

  • Metalízu

    Nelze si tudíž zvolit nemetalické barvy šedá Urano a bílá Pure. A metalíz už po devíti letech výroby moc nezůstalo: tmavě modrá Atlantic, černá Deep, stříbrná Ivory, stříbrná Reflex a šedá Dolphin. Poslední perleťový lak bílá Oryx se v modelu People nabízí místo standardních 33 800 Kč za 15 000 Kč.

    Paleta laků pro VW Touran v roce 2024

Ceník akčního modelu Touran People

2. Akční model Limited

V dubnu 2024 pak Volkswagen vyrukoval pro všechny své vozy s dalším akčním modelem Limited. Nabídka se netýká pouze modelů spadajících pod značku Volkswagen Užitkové vozy. Touran Limited tak lze vlastnit již od 699 900 Kč (při využití financování si můžete odečíst ještě dodatečných 10 tisíc Kč). Dosavadní nejnižší cena byla 831 900 Kč za model Comfortline. Nabídka platí do konce června 2024. Edice Limited ale přináší i určitá úskalí.

  • Proti dosavadnímu základu Comfortline má trochu osekanou základní výbavu. Chybí:
    • Chromované lišty kolem bočních oken.
    • Podélné střešní nosiče.
    • Vestavěná navigace (zůstal však infotainment Ready2Discover, pravděpodobně umožňující její dodatečnou aktivaci).
    • Sklopné stolky na opěradlech předních sedadel.
    • Silnější tónování zadních oken.
  • Značně omezená příplatková výbava. Nemůžete si např. připlatit LED světla, střešní podélníky, sedmimístné provedení, atd.
  • Může být poháněn jakýmkoliv motorem, pokud to bude 1.5 TSI 110 kW s manuálním šestikvaltem.
  • Ještě více prořídlá nabídka laků. Nelze zvolit tmavě modrou metalízu Atlantic a tak musíte vybrat mezi dvěma bílými, dvěma šedými, stříbrnou a černou.

Ceník akčního modelu Touran Limited

Dodací lhůta v roce 2024

Dle sdělení prodejce z konce ledna 2024 se Touran do důchodu zatím nechystá, resp. o jeho konci zatím není nic známo. Čekací doby se podařilo značně zkrátit a na svou objednávku si počkáte kolem čtyř měsíců.

Líbil se vám článek? Můžete jej sdílet:

Mohlo by vás zajímat

Přehled sedmimístných vozů Volkswagen

Přehled sedmimístných vozů Volkswagen

18. 11. 2022 11:00

Možná jste si stejně jako já mysleli, že nejlepší značkou pro rodinu je Škoda. Jenomže ta prodává jediné auto pro sedm lidí. Vsadím se, že neuhodnete, kolik jich v České republice nabízí Volkswagen…

Roomster a Fabia 2 - změny v průběhu let

Roomster a Fabia 2 - změny v průběhu let

15. 12. 2022 11:07

(VÝRAZNĚ AKTUALIZOVÁNO)
Facelift Roomsteru a Fabie proběhl v roce 2010. Ani v ostatních letech však výrobce nezahálel a modely průběžně upravoval. Převažují uživatelsky vstřícné změny či docházelo jen k soustavnému osekávání výrobních nákladů? Pojďte se podívat na 78 zaevidovaných změn.

548 změn Škody Favorit

548 změn Škody Favorit

30. 7. 2021 17:43

Že byl Favorit po druhé modernizaci 548× lepší, jste už jistě slyšeli. Co konkrétně se ale změnilo? Tvořím nejpodrobnější přehled změn na českém internetu.

Hodnocení VW Caddy Maxi Life 1.5 TSI

Hodnocení VW Caddy Maxi Life 1.5 TSI

25. 1. 2022 14:49

Moje osobní vysvědčení Maxi Caddyho. Obsahuje kritéria, kterých si novináři nevšímají + srovnání s předchozí legendární generací.

Aktuální dodací lhůty Volkswagenu Caddy

Aktuální dodací lhůty Volkswagenu Caddy

26. 10. 2023 10:00

(AKTUALIZOVÁNO)
Pamatuji si, jak jsem prskal, když mi v roce 2014 slíbili Roomstera vyrobit za osm týdnů a nakonec jsem čekal o pět týdnů déle. Na podzim 2023 čekám na objednaný Volkswagen Caddy již rok a tři čtvrtě! Vyrobí jej vůbec? A jak dlouho budete čekat, když si Caddy objednáte v roce 2023?

Toyota PROACE City Verso vs. Volkswagen Caddy

Toyota PROACE City Verso vs. Volkswagen Caddy

9. 4. 2023 08:26

Nelze říci, že by jeden byl jednoznačně lepší než druhý. V kterých oblastech dominuje Toyota a v čem je lepší Volkswagen? A co peníze? Jestli jste si dosud mysleli, že Caddy je na vás moc drahý, možná budete překvapeni…

Co možná nevíte o Hyundai Staria

Co možná nevíte o Hyundai Staria

1. 3. 2024 09:15

(AKTUALIZOVÁNO)
O kosmické raketě jménem Hyundai Staria už jste asi četli mnohé. Sám se o ní velmi zajímám a tak přináším informace ne zcela známé…