Naše Škoda Favorit 136 L - zkušenosti

Zveřejněno 23. srpna 2021.

Rok 2021: třetí sezóna

Rekordní hodnota spotřeby paliva

Občas si podle dotankování počítám spotřebu a vím, že s Favoritem jezdívám kolem sedmi litrů. V létě se mi však po dálkových trasách podařilo ujet 526 km za pouhých 29 litrů benzínu, což odpovídá 5,6 litrům na sto kilometrů. Přesně takovou mám dlouhodobou spotřebu u o čtvrt století mladšího Roomstera. Když vezmu v potaz vysoký aerodynamický odpor hranaté karoserie Favorita a karburátor, který z principu neodpojuje přívod paliva při brzdění motorem, je to opravdu krásný výsledek.

Bouchání od pátých dveří

Od počátku, co Favorita mám, eliminuji nežádoucí zvuky. Klepání, bouchání, vrzání – já tohle v autě prostě nesnesu. Třeba u Roomstera nejsem líný rozebrat půlku interiéru v honbě za kovovým cinkáním. U fáčka toho moc k rozebírání není, interiérových obkladů je v něm málo. Letos se má pozornost upnula na hlasité rány vycházející někde ze zadní části. Ihned jsem pojal podezření, že zvuk jde od pátých dveří, což nebylo těžké si ověřit krátkou jízdou s dokořán otevřeným kufrem. Bylo to zdánlivě jasné. Bouchá o sebe kovový čep na nárazníku a zámek. Vždyť i modernizované Favority už mají přes čep navléknutý plastový váleček. Tento modifikovaný čep mi však dlouhodobě nejde sehnat a tak by stejnou službu měla vykonat textilní páska omotaná kolem čepu. Určité zlepšení se dostavilo, ale nemohl jsem pochopit, proč bouchání neztichlo úplně. Navíc touto úpravou došlo ke zvětšení průměru čepu a dveře šly obtížně otevírat. To šlo vyřešit obroušením čepu na menší průměr, takže i s páskou měl pak původní průměr 10 mm. Jenže pořád nebylo zcela vyřešeno to hlavní, tedy hlasité třískání při jízdě.

Zámek a čep pátých dveří Čep pátých dveří Čep omotaný textilní páskou

No chodil jsem kolem toho přes rok a pořád něco zkoušel. Až když mi manželka ze zadního sedadla hlásila, že kravál se ozývá z levé strany a ne od středu vozu, kde je zámek, rázem se mi rozsvítilo. Příčinou muselo být legendární kontaktní piano, které přivádí proud do mlhových a zpátečních světel. Kontakty ve víku kufru jsou odpružené a tak jsem nechápal, jak by mohly vydávat takový kravál. Problém však byl v tom, že dveřní kontakty pořádně nedosedaly na plošky v obložení kufru a to ani při seřízení pozice zámku tak, aby páté dveře zaklaply hlouběji. Pomohlo až vypodložení plošek asi 2 mm tlustou gumou. Ne proto, aby guma tlumila zvuky, ale aby se plošky přiblížily kontaktům. A to je celé. V autě je rázem krásné ticho.

Kontaktní piano Odpružené kontakty na pátých dveřích Gumový doraz pátých dveří

Trable s osvětlením

K několika opravám došlo na osvětlení vozu. Nejdřív přestalo fungovat tlačítko obrysových světel. Rozborka ukázala, že se jednoduše rozpadlo. Jeho vnitřní část byla vypadlá v palubní desce a stačilo ji nacvaknout zpět. A díky namazání vazelínou jde i mnohem lehčeji a bezhlučně mačkat.

Od počátku nesvítilo podsvětlení tlačítka zadní mlhovky. Když jezdím převážně za světla, tak mě to moc neštvalo, ale letos už jsem podsvětlovací žárovičku vyměnil. Pak však tlačítko přestalo fungovat, mlhovka se nerozsvěcela. Po opětovném rozebrání středového panelu byl vidět odpojený drátek, po jehož připevnění už tlačítko fungovalo. Následně se mu však ulomily zajišťovací plastové pacičky. Naštěstí šly zase přilepit. Na Favoritu je super, že si ho můžou opravit i laici doma, na druhou stranu jsou jeho rané ročníky takové chatrné a šité horkou jehlou. Třeba ta loni ulomená páčka blinkrů.

Větším trablem bylo, že občas a zcela nahodile nefungovala světelná houkačka. Což by mohlo být odhaleno na STK, kam měl letos Favorit zamířit. Chtěl jsem to mít v pořádku a začal pátrat, v čem by mohl být problém. Může to způsobovat vadné relé na pojistkové desce. Jeho výměna za jiné však nic nevyřešila.

Při jedné noční jízdě na dálková světla se dokonce stalo, že zrovna v lese v autě cvaklo a vše zhaslo. No krve by se ve mě nedořezali. Naložená celá rodina a řítíte se devadesátkou v naprosté tmě. Okamžitě noha z plynu, avšak dřív, než přišly ke slovu brzdy, cvaklo relé podruhé a světla svítila. Uf. Po troše pátrání na internetu bylo jasno. Tištěné spoje pojistkové desky ve Favoritech jsou prý plné studených spojů a takovéhle nahodilé závady osvětlení zcela běžné. Tchán ji přepájel a od té doby mám klid. I ta světelná houkačka už funguje vždy.

Deska tištěných spojů

STK

V srpnu byla technická. No flákají se tam neskutečně. Emise na zvýšené otáčky vůbec neměří, povinná výbava je nezajímá. Zjistit, zda fungují stěrače, ostřikovače, či klakson je otázkou pár vteřin, přesto to nekontrolují. Já mám auto plně funkční kromě obligátního hydrokorektoru, který dlouhodobě fungující neudrží nikdo. Kdybych chtěl, aby naklápění světel pracovalo, musel bych pořád dokola kupovat nový. V plném obsazení jezdím v noci Favoritem tak jednou do roka, takže nad tím i já přimhouřím oko.

Musím říct, že Favoritem jezdím opravdu rád. Je pohodlný, prostorný a celkem svižný. V současné době přemýšlím, jestli si k němu nepořídím ještě Felicii. Mojí zálibou je sledování a dokumentování modifikací aut v průběhu výroby. Dokumentuji takhle RoomsteraFavorita a u Felicie bych se jistě také zabavil :-) Tak uvidíme.

Článek je součástí seriálu Zkušenosti se Škodou Favorit

  1. Zápisky z roku 2019 24. 11. 2019
  2. Zápisky z roku 2020 22. 8. 2020
  3. Právě čtete: Zápisky z roku 2021 23. 8. 2021
  4. Zápisky z roku 2022 12. 1. 2023
  5. Zápisky z roku 2023 6. 10. 2023


Mohlo by vás zajímat

Jak ušetřit na provozu auta

Jak ušetřit na provozu auta

13. 10. 2022 14:46

(AKTUALIZOVÁNO)
Máte pocit, že vás auto stojí moc peněz? Přináším své tipy, jak se to dá změnit. A protože jsem držgrešle, tak se přečtení rozhodně vyplatí…

Čím nahradit Roomstera?

Čím nahradit Roomstera?

23. 3. 2021 06:47

Dosluhuje vám Roomster a přemýšlíte, čím ho nahradíte? Tady je seznam vozů, které…

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: nákup ojetiny a první dojmy

Dacia Duster 1.0 TCe LPG: nákup ojetiny a první dojmy

28. 11. 2023 06:54

(VÝRAZNĚ ROZŠÍŘENO)
Jsou auta, která bych si dobrovolně za normálních okolností nikdy nekoupil. Největší odpor mám k autům bílým, ojetým a esúvéčkám. No a čím myslíte, že od listopadu 2023 sám jezdím?

Benzín nebo naftu do Volkswagenu Caddy?

Benzín nebo naftu do Volkswagenu Caddy?

27. 3. 2023 06:27

AKTUALIZOVÁNO: KONEC CADDY 4MOTION!
Volkswagen Caddy je už pořádná krabice a naftový motor tak dává obrovský smysl. Příplatek za něj je však absurdně vysoký, a proto neuškodí dobře počítat a srovnávat…