Naše Škoda Favorit 136 L - zkušenosti

Zveřejněno 6. října 2023.

Rok 2023: pátá sezóna

Favorit má novou autobaterii:

Nová autobaterie Varta

Na přelomu zimy a jara dostal Favorit novou baterii. Starou Vartu z roku 2015 nahradila nová Varta. Stejná, jakou letos dostal i Roomster, tedy originální díl Škoda z jejich e-shopu, kde zrovna probíhal výprodej autobaterií. Ta moje s kapacitou 44 Ah stála rozumných 1 679 Kč.

Taky nové pneumatiky:

Nexen N'Blue HD Plus 165/70 R13

Dále přišla řada na nové letní pláště. Dvacetileté barumky už byly fakt nebezpečné, tvrdé jako šutr. Nyní jsou nasazeny Nexen N'Blue HD Plus. Byly levnější než Barum a Matador a kvalitativně dostatečné. Navíc rád podpořím fabriku Nexenu u Žatce. To by ovšem na gumách nesměl být vyražený nápis „Made in Korea“. Ach jo. Ale aspoň to není čína. Jinak jsou fajn, o dost tišší než staré Barum Brillantis.

Zmizely taky protivné vibrace při silnějším brzdění a volantem se točí výrazně lehčeji. Že i tohle můžou staré ztvrdlé pneumatiky ovlivňovat, tomu bych ani nevěřil. Nexeny mají asi i menší valivý odpor, protože se mi zdá, že auto doplachtí o trochu dál.

Odpověď na otázku, zda jsou Nexen N'Blue HD Plus dobré pneumatiky, je tak v porovnání s přestárlými Barumy naprosto jednoznačná: ano, jsou skvělé.

Byl v autoservisu:

V polovině dubna byla v servisu vyměněna brzdová kapalina a zároveň vyčištěny brzdy. Od té doby Favorit hůř brzdí :-( Současně byla provedena také celková kontrola stavu vozu, naštěstí bez nálezů. Částka za jmenované úkony dosáhla v autorizovaném servisu hodnoty 1 785 Kč.

Dostal pár nových součástek:

V dubnu dále z e-shopu dorazilo pár náhradních dílů:

Žárovka H4

Putovala rovnou do sady jako náhrada za tu, která přišla do pravého předního světla, jež přestalo svítit.

Dveřní těsnění

Gumové těsnění dveří

Gumové těsnění pro všechny boční dveře za cenu 110 Kč za metr (u Favorita je potřeba cca 14 metrů) bylo pořízeno proto, že původní bylo již značně vymačkané. Mrzí mě však, že koupené těsnění není stejné jako původní. Má jiný profil a je celkově subtilnější. Zatím jsem jej stihl vyměnit jen u obou levých dveří.

Termostat

Termostat je známá bolest Favoritů a Felicií. Naštěstí stojí jen 390 Kč a výměna se dá zvládnout svépomocí. Bohužel ani tuto výměnu letos nestíhám, snad příští rok. Ono to možná tolik nehoří. Mám jen dojem, že hlavně při kratších jízdách se chladicí kapalina vůbec nedostane na optimální teplotu. Ručička teploměru se zastavuje asi 1 mm pod potřebnou hranicí. V létě na delších trasách však problém nebyl.

Stahovačka okna

V pravých zadních dveřích nefunguje stahování okénka. Bohužel došlo k omylu a z e-shopu dorazila stahovačka pro levou stranu. Ta pravá nebyla skladem. Takže prozatím nechávám u ledu.

Zlobily ho jen drobnosti:

Opravená vnější klika Plastový nástavek táhla kliky

V létě přestalo fungovat otevírání řidičových dveří vnější klikou. Po rozebrání byla příčina jasná: praskla malá plastová čepička táhla, vypadla z kovového čepu a klika zůstala odpojená od táhla. Zpevnil jsem ji plíškem a už to zase fungovalo. Na Favoritu mi přijde fascinující, jak jsou důležité funkční prvky závislé na zcela poddimenzované prkotině. Prostě takový kousíček plastu, který po letech samozřejmě praskne a nový není k sehnání, zapříčiní nemožnost otevřít dveře zvenčí.

Jenomže moje radost nad provedenou opravou neměla dlouhého trvání. Po několika týdnech je klika opět nefunkční. Začátkem října naštěstí nacházím na skoda-dily.cz potřebný plastový nástavek, takže už bude zase klid.

A zrovna tak i kapota motoru. Požádal jsem jednou šestiletého syna, aby páčkou vlevo pod volantem otevřel kapotu. Chvíli šmátral, ale že mu to prý nejde. Hbitě přiskakuji, avšak také mi to nejde. Lanko se přitom od páčky neodpojilo, ale celý mechanismus se nějak rozšteloval a tak tahání za páčku nemělo na zámek kapoty žádný vliv. Po chvilce sakrování však kleštěmi tahám za lanko a kapota odskakuje, následně mechanismus seštelovávám a páčka opět normálně funguje. Uf.

A neutekl pravidelné návštěvě STK:

V srpnu měla být další technická, avšak zaspal jsem a jel na ni až v září. Favorit prošel, pouze mi bylo mladým technikem vyčteno, že nesvítí osvětlení registrační značky. Příčinou je nechvalně známé kontaktní piano, které jednoduše někdy stávkuje. Navíc mám podezření, že technik zkoušku prováděl s jen přivřeným víkem pátých dveří. Jakmile není pevně zabouchnuté, jednotlivé díly piana se nepropojí.

Samolepící elektrovodivá pryž ELCHEMCO

Podle mě jde o největší mrzutost v celém autě. Nejenže má problémy dělat co, k čemu je určené, tedy vést elektřinu, navíc není vůbec zvládnuté po stránce akustiky. Při každém pohybu karoserie vydává šíleně hlasité skřípání. Vůbec se nedivím, že bylo později nahrazeno kabeláží. Skřípot je vážně k zbláznění a tak mě napadla myšlenka vložit mezi kovové kontakty nějaký měkký elektrovodivý materiál. V podstatě jediné, co připadalo v úvahu, byla samolepicí elektrovodivá pryž Elchemco. Jeden kousíček o rozměrech 10×3 cm stál 85 Kč. Takhle vypadala nalepená. Jenomže elektřina skrz ní neprošla, resp. mlhové ani zpáteční světla nesvítila.

Za pokus to stálo, protivného vrzání se však asi nezbavím jinak, než předěláním elektriky do kabeláže. Takže odsouvám na neurčito, resp. pravděpodobně na nikdy.

Druhá výtka, kterou si odnáším ze stanice technické kontroly, směřovala k brzdám. Že si mám nechat vyměnit zadní kotouče, protože jsou zvlněné. Toto jsem si radši nechal zopakovat, dívajíc se přitom na zadní kola, jenže i napodruhé mé uši slyšely stejnou radu. Ano, nadskakujete správně: Favorit má vzadu samozřejmě bubnové brzdy…

Letošní fotky

Tady ještě větráme, avšak netrvalo dlouho a přihnalo se krupobití :-(
Sice není poznat kde, nicméně výletovali jsme asi 250 km od garáže. Pastelová zeleň 5105 topol umí krásně splynout s přírodou.
První parkoviště.
Druhé parkoviště.
Bydlí vedle sebe v garáži, společnou fotku však dosud neměly.
Teď už mají dvě.

Článek je součástí seriálu Zkušenosti se Škodou Favorit

  1. Zápisky z roku 2019 24. 11. 2019
  2. Zápisky z roku 2020 22. 8. 2020
  3. Zápisky z roku 2021 23. 8. 2021
  4. Zápisky z roku 2022 12. 1. 2023
  5. Právě čtete: Zápisky z roku 2023 6. 10. 2023


Mohlo by vás zajímat

Kola 185/55 R15

Kola 185/55 R15

14. 3. 2021 05:14

Roomster a s ním spřízněná Fabia druhé generace mají ve velkém technickém průkazu zapsán zajímavý rozměr kol 185/55 R15. Jde o rozměr používaný u Škody Citigo a žádný…

Objednávka VW Caddy Maxi Life: rok poté

Objednávka VW Caddy Maxi Life: rok poté

29. 8. 2023 08:15

Auto objednané v lednu 2022 stále není na světě. Co se mezitím událo na trhu nových MPV? Bude vůbec někdy vyrobené a nerozmyslel jsem si náhodou svojí objednávku?

548 změn Škody Favorit

548 změn Škody Favorit

30. 7. 2021 17:43

Že byl Favorit po druhé modernizaci 548× lepší, jste už jistě slyšeli. Co konkrétně se ale změnilo? Tvořím nejpodrobnější přehled změn na českém internetu.