Objednávka VW Caddy Maxi Life: rok poté

Napsáno 6. ledna 2023. Naposledy aktualizováno 29. srpna 2023.
Článek je součástí seriálu Objednávka VW Caddy Maxi
  1. Objednávka VW Caddy Maxi Life 1.5 TSI 14. 1. 2022
  2. Objednáno TSI, dorazí TDI. Jak je to možné? 15. 7. 2022
  3. Právě čtete: Objednávka VW Caddy Maxi Life: rok poté 6. 1. 2023
  4. Rozum versus emoce při výběru auta 28. 3. 2023
  5. Volkswagen Caddy Maxi Life 2.0 TDI: konečně vyrobený! 9. 3. 2024

Začal leden roku 2023 a to znamená, že uběhl přesně rok od podepsání objednávky nového auta. Pokud někdo považoval roční čekání na nové auto jen za zbytečné strašení a paniku, nepotěším jej. V případě osobního Volkswagenu Caddy jde o realitu.

VW Caddy Maxi Life 2023, zelená Golden
Ani po ročním čekání nemám k dispozici nic lepšího, než rendery z konfigurátoru.

Před rokem mě trápila obava, zda stihnu našetřit zbytek peněz, protože úvěru jsme se doma chtěli vyhnout. Pronásledován touto obavou jsem celý rok 2022 zběsile pracoval a došetřit potřebnou částku se mi podařilo někdy v půlce léta. Tehdy přišla od prodejce informace, že auto zatím není zaplánované, bude však vyrobené do konce roku 2022. Celkem mě to uklidnilo, jen bych byl radši, kdyby převzetí proběhlo někdy na podzim, abych nemusel nové auto hned mordovat v zimním provozu. Ještě v polovině listopadu se nic nedělo a při osobním setkání prodejce přišel s informací, že výroba stále není naplánovaná. Tím pádem začalo být zřejmé, že avizovaná dodací lhůta 9-12 měsíců nebude dodržena.

Ne, že bych na Caddyho kdovíjak chvátal, na druhou stranu čekat na něj déle než rok už mi taky připadá divné. Domnívám se, že Caddy je aktuálně v nejlepším stádiu životního cyklu. Na jaře uběhnou tři roky od představení, dětské nemoci by tak již mohly být vychytané a zároveň ještě nenadešel čas na zlevňování výroby, které se v druhé půlce životního cyklu zpravidla hlásí o slovo. Taky se děsím přechodu na další modelový rok, což bude asi v květnu. Někdy dorazí příjemné změny, ale být ochuzen třeba o klasické ručičkové budíky a dostat jen laciný displej (jako se to stalo u Touranu), bych opravdu nechtěl. Zkrátka jako ideální čas na dodání bych viděl začátek letošního jara.

Jak jsou na tom sedmimístná MPV v roce 2023?

Výběr čím dál řidší a ceny tím pádem pořád vyšší. Co se za poslední rok změnilo na trhu nových rodinných aut? Abecedně:

BMW

Překvapením je stálá přítomnost modelu 2 Gran Tourer na trhu nových vozů. Jeho krátká varianta Active Tourer byla nahrazena novou generací a větší model měl ve výrobě skončit bez náhrady v dubnu 2022. V konfigurátoru BMW však pořád figuruje, tudíž by měl dosud jít objednat. Za celý loňský rok přitom nezvýšil cenu, takže základní částka 707 000 Kč platná před rokem platí i dnes. Mně připadá neuvěřitelné, že lze koupit nové nejméně 100kW sedmimístné BMW za tři čtvrtě milionu. Nikdo o tom neví, nikdo ho nechce, přitom tu ještě je! Třeba za podobně velkou Dacii Jogger dnes lidé utrácejí klidně přes půl milionu a ještě jsou rádi, jak výhodně nakoupili.

Aktualizace 15. 3. 2023

Krátce po zveřejnění článku bylo BMW 2 Gran Tourer staženo z konfigurátoru i webu. Výroba modelu skončila asi ke konci roku 2022. V ČR neexistují ani žádné skladové kousky.

BMW 2 Gran Tourer

Dacia

U nejlevnější evropské automobilky se v průběhu loňska vydatně zdražovalo a novinka jménem Jogger nezůstala pozadu. Ačkoliv jde stále s přehledem o nejlevnější rodinné auto (od 417 500 Kč bez klimatizace), rozdíl proti Caddymu, ale třeba i novému Kangoo (od 590 000 Kč), už není ve srovnatelných výbavách až tak vysoký.

Ford

Hybridní benzínové Fordy S-Max a Galaxy jsou zatím stále ve hře, ale jejich dny jsou už také sečtené. Výroba skončí 23. dubna 2023. Jde o poslední velká sedmimístná MPV v Evropě! Mít Galaxy šoupací dveře, možná bych pro něj běžel i já. Místo nich si u Fordu můžete koupit novou generaci Tournea Connect, byť zatím s dost omezenou svobodou konfigurace. Kdo neví, jedná se o přeznačkovaný Volkswagen Caddy. Rozdíly shrnuje samostatný článek.

Ford Galaxy
Ford Galaxy
Ford S-Max
Ford S-Max
Ford Tourneo Connect
Ford Tourneo Connect

Hyundai

Obrovský Hyundai Staria nepřekvapivě podražil, základní cena leží o 50 000 Kč výše než při uvedení na trh někdy v únoru 2022. Nyní startuje od 950 tisíc Kč. Trumfuje devíti sedačkami. V březnu 2023 se doba dodání pohybuje mezi 12–15 měsíci v závislosti na stupni výbavy, resp. volbě automatu či čtyřkolky. Platí, že čím nabušenější varianta, tím déle si počkáte. Mimochodem zjišťoval jsem, zda lze Starii vybavit tažným zařízením. V ceníku ani konfigurátoru totiž není. Staria je vždy vybavena jen přípravou pro tažné, samotnou kouli dodělává až dealer. Existují dvě varianty: pevné za 31 000 Kč a odnímatelné za 37 000 Kč. Obě ceny sice obsahují i montáž, i tak jde ale o pořádnou dardu.

Renault, Mercedes a Nissan

Konečně je možné kupovat novou generaci Renaultu Kangoo včetně jeho klonů od Mercedesu (modely Citan a třída T) a Nissanu (Townstar). Aktuální nevýhodou těchto vozů v porovnání s Volkswagenem Caddy je nedostupnost sedmimístného provedení, které bude asi dostupné jen s prodlouženou karoserií a ta pořád ne a ne přijít.

Renault Kangoo
Renault Kangoo
Mercedes T
Mercedes třídy T
Nissan Townstar
Nissan Townstar

Stellantis (Citroën, Peugeot, Opel, Fiat)

U dříve mega oblíbených rodinných dodávek koncernu Stellantis není mnoho nového a všechny jeho značky dál trvají na elektřině. Berlingo a spol. lze mít benzínové či naftové výhradně v krátké karoserii s pěti sedačkami a zvýšenou užitečnou hmotností rovnající se tužšímu odpružení. Mají totiž homologaci N1. Importér naštěstí rafinovaně nahradil jinak povinnou mříž příchytnými oky a výstražnou samolepkou.

Výtažek z ceníku Citroënu Berlingo Profi+ 2023
Výtažek z ceníku Citroënu Berlingo Profi+ 2023.

Kdo chce velký kufr či sedm sedaček, musí zvolit bateriovou variantu. Nelogická mi u ní připadá hlavně malá kapacita baterie pouhých 50 kWh, která mi u takto velkých aut přijde hrubě poddimenzovaná. Důsledkem je udávaný dojezd max. 280 km, reálně samozřejmě podstatně nižší. Prodeje se kvůli preferenci cenově nedosažitelných elektrických variant na českém trhu významně propadly a nebýt homologací N1, dosáhly by celoroční registrace u každé značky pouze jednotek kusů.

Počet zaregistrovaných kusů v ČR

  rok 2021
(spalovací verze nebyly omezeny)
rok 2022
(spalovací verze jsou omezeny)
Rozdíl
Citroën Berlingo 1161 403 (z toho 7 elektro) -65,3 %
Opel Combo 400 470 (z toho 3 elektro) +17,5 %
Peugeot Rifter 909 565 (z toho 16 elektro) -37,8 %

Volkswagen

Překvapuje mne, že počínaje 1. lednem 2022 se model Caddy cenově nehnul (kromě kempovací Californie). Zvláště ve světle všeobjímající inflace mi to připadá pozoruhodné. Základní cenovka 619 000 Kč je tak již dokonce nižší než u laciněji provedené Toyoty ProAce City Verso. Uložit přebytečné peníze do auta, které za daných vnějších podmínek již rok nezměnilo svou cenu, tak nemusí být od věci.

Skončila výroba Sharanu a Alhambry, vybírat lze z několika posledních skladovek. Všechny jsou benzínové s motorem 1.4 TSI (s jiným se od roku 2020 ani nevyráběly) a stojí přes milion. Za stálici lze zatím označit Touran, který je ve své druhé generaci prodáván od roku 2015 bez jediného vzhledového faceliftu. Nedávno dostal nějaká vylepšení a taky v loňském roce podražil, přesto ho jde v pěti i sedmimístné verzi koupit hluboko pod milion a pod stejnou hranici se vejde dokonce i vrcholná kombinace stopadesátikoňové nafty a automatu. Pro úplnost ještě uvedu nový Multivan, jehož základní cena poskočila 1. ledna 2023 o 40 000 Kč.

Toyota

Z nešťastného rozhodnutí koncernu Stellantis nabízet své oblíbené rodinné dodávky hlavně s elektromotorem naplno těží Toyota, která nabízí stejný model pod označením ProAce City Verso. Patrně díky široké nabídce hybridů tak spalovací varianty tohoto modelu nijak neomezuje. Vědoma si své dominance často mění ceník. Částky potřebné na dříve levný rodinný vůz vytrvale rostou a aktuálně musíte vysázet nejméně 673 000 Kč. Dokonce přeskočily Volkswagen Caddy, což je vzhledem k celkově lacinějšímu provedení zarážející.

Nečekané úskalí dlouhých čekacích lhůt

Člověk má opravdu hodně času na přemýšlení. Celý rok přemítám o konfiguraci výbavy i motorů. Dokud nebyla našetřená celá suma, do velkých fantasmagorií jsem se nepouštěl. Po dosažení potřebné mety a jejím následném překročení už mi však ve vymýšlení nesmyslů nic nebránilo. Tak např. jsem začal zvažovat automatickou převodovku DSG. Příplatek je necelých 70 tisíc, v mém případě bych ale musel připlatit i výkonnější variantu naftového dvoulitru, protože objednaná verze 75 kW je párována jen s manuálem. Protože mé zkušenosti s automatem byly mizivé, zajel jsem k prodejci na projížďku. Shodou okolností vybral stejné auto jako prve: Touran 1.5 TSI s DSG se suchými spojkami. Ne, nezaujalo mě to do té míry, abych zaplatil takový příplatek. Možná, že automat DQ381 u Caddy řadí lépe než DQ200 v Touranu, ale přesto ne, děkuji. Pak mi do hlavy vpadl pohon všech kol 4Motion. Příplatek za něj je bohužel ještě brutálnější, v mém případě kolem 125 000 Kč. Vydyndal bych sice z prodejce dodatečnou slevu ve výši 0,5 procenta z celkové ceny vozu (celková sleva na vůz by tak nebyla 70, ale 86 tisíc Kč), nejvíc mě však od pohonu 4×4 odrazuje zvýšená spotřeba nafty asi o půl litru na sto. Ač mám pro pohon všech kol slabost a auto s ním by vhodně doplnilo dvě předokolky v garáži, s přihlédnutím k charakteru zimního počasí v posledních letech si asi nechám zajít chuť.

  2.0 TDI 75 kW
(objednáno)
2.0 TDI 90 kW 4Motion
(zvažováno)
zrychlení 0-100 km/h (s) 14 12,5
max. rychlost (km/h) 175 185
kombinovaná spotřeba dle NEDC (l/100 km) 4,8-4,7 5,2-5,1
pohotovostní hmotnost min. (kg) 1823 1918
užitečná hmotnost max. (kg) 627 582
hmotnost brzděného přívěsu při stoup. max. 12% (kg) 1400 1500
příplatek dle ceníku (Kč) - 129 961

Údaje v tabulce jsou platné pro mou konfiguraci. Nejen příplatek, ale i nižší užitečná hmotnost a o půl litru vyšší spotřeba paliva jsou důvody, proč si nejsem pohonem všech kol jistý. A když přičtu zimy bez sněhu a vyšší dálniční otáčky rovnající se vyšší hlučnosti, argumentů pro 4Motion opravdu moc nenacházím. Dokonce jsem nebyl líný sestavit si srovnávací tabulku výhod a nevýhod.

Výhody a nevýhody pohonu všech kol

2.0 TDI 75 kW
(objednáno)
2.0 TDI 90 kW 4Motion
(zvažováno)
výhoda počet bodů výhoda počet bodů
cena 3 trakce 2
nejrozumnější volba, aby se cena nešplhala moc vzhůru (Caddy za 1 milion už mi přestává dávat smysl) 2 unikát (zástavbovost 4×4 v Caddy dosahuje nízkých jednotek procent) 2
nižší spotřeba 3 na 4×4 pořád dobrá spotřeba 1
delší dojezd na natankování 3 větší diverzita vozového parku 2
nižší pravidelné servisní náklady 2 lepší dynamika než u verze 75 kW 2
co v autě není, to se nepokazí 2 jistota dojezdu v zimní kalamitě 2
vyšší užitečná hmotnost 2 zábava na sněhu 1
nižší hlučnost a vibrace (projeví se hlavně po letech) 1 nová zkušenost (žijeme jen jednou přeci) 1
jediné 4×4 s manuálem v koncernu VW 1
utáhne o 100 kg těžší brzděný přívěs 1
Celkem bodů 18 15

V rámci mé osobní srovnávací tabulky výhod a jejich priorit vyhrává předokolka v slabším provedení. Tabulka původně neměla být zveřejněná, ale chci si uchovat dobovou argumentaci, až začnu po letech litovat, že jsem nevyužil možnosti osadit nové auto pohonem všech kol.

Další mojí fantasmagorií byl Multivan T7. Prohlížel jsem si jej v listopadu 2022 u prodejce a velmi se mi líbil. Nejhorší na této představě bylo, že kdybych dal dohromady celkové rodinné úspory, stačily by na něj. Moje ideální volba by byla stejná jako u Caddyho, takže výbava Life + diesel + prodloužená karoserie. Ale asi by mi nevadil ani základ 1.5 TSI + kratší karoserie, jen z té spotřeby bych měl strach. Rodinná rada (manželka) bohužel rozhodla jednomyslně:

Drahá polovička

Přece nedáme všechny peníze za auto!

Tohle mě jednou bude mrzet. Že byl Mulťák skoro v dosahu.

Závěrem

Nekonečné očekávání nového auta možná brzy skončí. Naději mi dává e-mail z 6. ledna 2023 od čtenáře a zároveň též čekatele na nového osobního Caddy. Objednal 10. října 2021, v listopadu 2022 mu předpovídali dodání asi v polovině února 2023 a vůz k prodejci nakonec dorazil hned po Novém roce. Dodací lhůta dosáhla necelých 15 měsíců. Že o reálné délce dodání nového auta vlastně nikdo nic pořádně neví, svědčí také další případ z mého okolí, kdy Fabia objednaná v září 2021 s termínem v červnu 2022 byla doma už někdy začátkem února 2022. Myslím tedy, že se brzy dočkám i já.

Po dalších dvou měsících: termínová tragédie pokračuje

V úterý 14. března 2023, více než 14 měsíců od podepsání smlouvy, dorazila na můj přímý dotaz další monotónní odpověď od dealera:

Prodejce

Doba zaplánování je opravdu dlouhá. Vůz zatím nemá pevný termín, ale očekávám, že dojde k zaplánování vozu v první polovině tohoto roku.

Pokud by tedy došlo k zaplánování výroby řekněme v červnu, pak by auto mohlo být doma asi někdy v srpnu. Tedy rok a půl čekání na Volkswagen Caddy. Trochu rozdíl proti prvotnímu odhadu 9–12 měsíců…

Léto 2023: nějaká změna?

V závěru prvního pololetí roku 2023 se opět dealera ptám na situaci. Koncem června auto svůj plán výroby stále nemá. O měsíc později stejná písnička. Tehdy poprvé dávám jasně najevo, že moje trpělivost má také své meze, a že v září chci jet novým autem k moři. Prodejce slibuje, že ho u importéra zaurguje. Zlom konečně nastává 16. srpna. Přichází vytoužená informace o pevném plánu výroby. Caddy bude vyroben v 38. týdnu. Dodání na prodejnu potrvá další 2 až 3 týdny. K tomu bych přičetl možná ještě 1 až 2 týdny na přípravu vozu (montáž nějakého nezbytného příslušenství atp.). Suma sumárum asi nebude v mých rukách dřív, nežli v polovině října. Takže koupačku v Chorvatsku s ním asi letos nestihneme.

Rok a tři čtvrtě čekání. Jinými slovy 21 měsíců. Dvojnásobek původně slíbené dodací lhůty. Přitom obyčejný Volkswagen Caddy bez zbytečností. Žádný digitální přístrojový panel, žádná LED světla, žádná skleněná střecha, žádné servodovírání dveří, žádné DSG, žádné nepovinné asistenční systémy náročné na nedostatkové čipy. Při přebírání auta budu čekat pořádnou omluvu nebo nějaký dárek. Ani další slevou bych nepohrdnul.

Líbil se vám článek? Můžete jej sdílet:

Mohlo by vás zajímat

Jak zabít Tourana? Inovace pro rok 2023 nepotěší.

Jak zabít Tourana? Inovace pro rok 2023 nepotěší.

11. 4. 2024 08:55

(AKTUALIZOVÁN PŘEHLED AKČNÍCH MODELŮ PRO ROK 2024)
Nejčerstvější změny, jaké výrobce provedl na konzervativně orientovaném voze, jsou zarážející. Snaží se jimi sice zachovat aktuálnost letitého modelu, ale kdyby nedělal nic, prospěl by mu více…

Přehled sedmimístných vozů Volkswagen

Přehled sedmimístných vozů Volkswagen

18. 11. 2022 11:00

Možná jste si stejně jako já mysleli, že nejlepší značkou pro rodinu je Škoda. Jenomže ta prodává jediné auto pro sedm lidí. Vsadím se, že neuhodnete, kolik jich v České republice nabízí Volkswagen…

Aktuální dodací lhůty Volkswagenu Caddy

Aktuální dodací lhůty Volkswagenu Caddy

26. 10. 2023 10:00

(AKTUALIZOVÁNO)
Pamatuji si, jak jsem prskal, když mi v roce 2014 slíbili Roomstera vyrobit za osm týdnů a nakonec jsem čekal o pět týdnů déle. Na podzim 2023 čekám na objednaný Volkswagen Caddy již rok a tři čtvrtě! Vyrobí jej vůbec? A jak dlouho budete čekat, když si Caddy objednáte v roce 2023?